miercuri, 9 aprilie 2008

Tensiuni interconfesionale in Mures



Relatiile dintre ortodocsi si greco-catolici stau pe un butoi cu pulbere la Ungheni, in judetul Mures. In pragul sarbatorilor pascale, lucrarile prin care vechea biserica de piatra a greco-catolicilor din Ungheni este condamnata la pieire au reinceput, sub indrumarea preotului ortodox Ioan Man. Aceasta in ciuda protestelor declansate anul trecut de mai multe organizatii civice de la Targu-Mures care cereau stoparea definitiva a lucrarilor. Situatia de la Ungheni a fost cuprinsa si in raportul Departamentului de Stat al SUA de anul trecut, la capitolul referitor la abuzuri si discriminare.
Ortodocsii au inceput sa faca in aceste zile pasi repezi spre ridicarea turlei noii biserici, dupa care, inevitabil, se va trece la daramarea vechiului lacas de cult construit de greco-catolici in 1868 si care acum este inghitit de zidurile noii constructii. Momentul daramarii vechii bisericute va duce la apogeu tensiunile din localitate. "Va fi un cutremur nu numai in Europa, ci si mai departe, pentru ca e un act de nedreptate. Vor striga si celelalte culte. Vor striga si ortodocsii, ca Dumnezeu pedepseste pacatul. Iar ei fac un mare pacat, chiar daca zic ca in numele Domnului fac o alta biserica, pentru ca darama biserica altui cult, care e tot al lui Dumnezeu", a declarat prim-coratorul Bisericii Greco-Catolice din Ungheni, Victor Poptamas, care ii acuza pe ortodocsi ca au distrus structura de rezistenta a vechii bisericute. Un alt membru al comunitatii greco-catolice din Ungheni, Dumitru Pop, spune ca vina apartine actualului primar de la Ungheni, Ioan Covrig, si preotului ortodox, care au refuzat dialogul. Pop spune chiar ca, nici dupa aparitia pachetului de legi privind proprietatea, cultul greco-catolic din Ungheni nu a primit inapoi nici macar o bucata de teren din cele 45 de iugare pe care le detinuse inainte de venirea comunistilor si ca pe cimitirul romanesc din localitate sta scris "Cimitir ortodox", desi apartine si acesta greco-catolicilor, care au ingropati aici sase sau sapte preoti.
REPLICA» OrtodocsiReluarea lucrarilor este privita cu ochi buni insa de ortodocsii din Ungheni, care considera ca vechea biserica le apartine pentru ca le-a fost data de stat. Preotul Man s-a aratat nemultumit de interesul acordat de presa subiectului si a amenintat chiar ca sparge reportofonul pe care se inregistrau declaratiile lui. "Vreti sa faceti din nou scandal de Pasti? Faceti! Noi facem o biserica noua in locul alteia vechi si va intreb de ce va intereseaza pe dumneavoastra de ce facem o biserica noua in locul uneia vechi", a spus Man.
Sursa.www.romanialibera.ro

Niciun comentariu: