marți, 28 octombrie 2008

Sesiunea din octombrie a Sinodului BRU (comunicat)


Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, s-a întrunit în a cea de a doua sesiune ordinară a acestui an, la Blaj, în perioada 21-23 octombrie a.c. La lucrările Sinodului au participat următorii membri ai Sinodului Episcopilor: Preafericirea Sa Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică; Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcop eparhial de Oradea; Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj; Preasfinţia Sa Ioan Şişeştean, Episcop eparhial de Maramureş; Preasfinţia Sa John Michael Botean, Episcop eparhial de St. George în Canton, Ohio (SUA); Preasfinţia Sa Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore şi Preasfinţia Sa Mihai Făţilă, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş.
A absentat Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla: această absenţă se datorează prezenţei Preasfinţiei Sale, ca delegat al Bisericii Române Unite cu Roma, la cea de a XII-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, ce are loc la Vatican în perioada 5-26 octombrie a.c. Ca invitaţi pentru prezentarea unor probleme specifice au fost prezenţi la discutarea anumitor teme şi pr. Ovidiu Mărginean, cancelar al Eparhiei de Canton-Ohio, pr. dr. Ioan Mitrofan, econom al Bisericii; şi pr. Cristian Terheş.
În sesiunile de lucru, Sinodul Episcopilor a analizat şi dezbătut raporturile de activitate ale diferitelor comisii sinodale; a dezbătut problema organizării interne a structurilor ecleziastice; a analizat rezultatele procesului de reformare a aparatului Curial; a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Curiei Arhiepiscopale Majore; a aprobat o serie de documente care au ca scop o mai bună reglementare a raporturilor dintre diferitele organisme. În vederea îmbunătăţirii activităţii, Sinodul a luat în considerare şi propunerile de modificări ce trebuie aduse Statutului Sinodului şi Statutelor Tribunalelor Ecleziastice; au fost aprobate propunerile venite din partea Comisiei Sinodale pentru redactarea Dreptului Particular.
S-a făcut analiza şi s-au luat hotărâri asupra următoarelor teme: "Fondul Marchiş" constituit pentru susţinerea studenţilor teologi; unele situaţii particulare din Diaspora; transferul preoţilor români în serviciul Bisericii Catolice din SUA; constituirea asociaţiei Romanian Greek Catholic Association, Inc; stadiul procesului de beatificare a Episcopilor martiri; raporturile ecumenice cu Biserica Ortodoxă Română. În ceea ce priveşte ultima temă abordată, Sinodul a reiterat necesitatea ca aceste raporturi să continue în spiritul autentic de iubire şi cu respectarea normelor magisteriale în domeniu.
Sesiunea sinodală a fost precedată de celebrarea unui Te Deum, în Catedrala Arhiepiscopală, lucrările Sinodului Episcopilor fiind încredinţate de către Preafericirea Sa Lucian grijii materne a Preasfintei Fecioare Maria. Concomitent cu desfăşurarea lucrărilor sinodale au avut loc în Catedrala Arhiepiscopală şi în Aula Magna a Facultăţi de Teologie din Blaj şi momente comemorative ocazionate de împlinirea a 60 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite din România.
Sub titlul "1948-2008, Credinţă şi jertfă", manifestările au fost marcate de momente emoţionante dintre care amintim: premiera filmului "Scrisoare către fratele meu", în regia d-nei Anca Berlogea, lansarea volumelor "În împărăţia lutului" şi "Aspecte din viaţa Blajului" ale scriitorului Radu Brateş (21 octombrie a.c); lansarea volumului "60 de ani de la interzicerea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică"; comunicări susţinute de d-nul Emil Hurezeanu, scriitor, publicist şi reputat analist politic, şi de d-nul prof. univ. dr. Ion Buzaşi, profesor, critic literar şi teolog blăjean; "Uneltele sfinţirii noastre" - un recital din poezia închisorilor şi de muzică religioasă, susţinut de d-na Adela Mărculescu, actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti, şi interpreta populară Veta Biriş. La toate aceste momente comemorative au participat şi membrii Sinodului Episcopilor.
Lucrările Sinodului Episcopilor s-au desfăşurat într-o atmosferă de firească comuniune fraternă, fiind marcate şi de momentele emoţionante ale comemorării jertfei pentru credinţă a Episcopilor, preoţilor, călugărilor şi mirenilor Bisericii noastre, desfiinţată brutal în urmă cu 60 de ani.La finalul lucrărilor Arhiepiscopul Major, Preafericirea Sa Lucian, a acordat o binecuvântare particulară întregului Sinod al Episcopilor.
S-a stabilit statutar ca următoarea sesiune ordinară a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, să se desfăşoare la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, în perioada 2-4 iunie 2009. (Semnează Notarul Sinodului Episcopilor, pr. William A. Bleiziffer)

Niciun comentariu: