marți, 17 februarie 2009

Patriarhia Ortodoxa Romana excomunica Judecatorii?


Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române excomunică judecători?

Într-un comunicat de presa din 13 februarie 2009, Patriarhia BOR, pentru interese materiale, îi tratează pe credincioşii ortodocşi ca pe o masă de manevră şi face presiuni asupra justiţiei părând a-i elimina pe unii judecători din rândul cetăţenilor români care se consideră ortodocşi.

Asociaţia Umanistă Română apără dreptul fundamental al fiecărei persoane la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie şi principiul separării dintre stat şi biserică. În acelaşi timp asociaţia promovează spiritul critic şi gândirea liberă. Toleranţa interconfesională şi apărarea statului de drept reprezintă, de asemenea, valori promovate de către asociaţie. Asociatia Umanista Romana constata esecul statului roman in asi asuma rezolvarea problemei locasurilor de cult Greco-catolice rapite in mod abuziv de catre regimul comunist in anul 1948.

Lipsa unei implicari ale autoritatilor politice ale statului roman dupa 1989 in rezolvarea situatiei,din ratiunii contrare instituirii in Romania a statului de drept ,da masura atasamentului scazut al clasei politice actuale fata de principile acesteia . Astfel sarcina retrocedarii catre Biserica Greco-Catolica a lacasurilor de cult aflate in posesia B.R.O a revenit justitiei,care in 29 de cazuri pana acum,a dat decizii definitive si irevocabile de retrocedare catre Biserica Greco-catolica. Insa ar trebui retrocedate mult mai multe biserici fiind pe rol numeroase cazuri .Fara a astepta deciziile instantelor in unele localitati precum Vadul-Izei sau Ungheni preotii ortodocsi din zona cu sprijinul unor inalti ierarhi BOR au trecut in ultimi ani la demolarea ilegala si abuziva a umnor biserici greco-catolice monumente de cult istorice din sec al-XIX-lea pentru a constri in locul lor biserici ortodoxe .In istoria recenta doar regimurile totalitare comuniste sau cel fundamentaliste islamice(talibanii) au mai recurs la demolarea si distrugerea abuziva a unor locasuri de cult sau construcţii cu semnificaţie religioasă. De la ce fel de morală se revendică acţiunile demolatoare ale Patriarhiei BOR?

Pe lângă culpa morală şi legală pe care o are biserica majoritară în privinţa acestui caz, semnalăm atitudinea ilegitimă prin care îşi arogă în mod abuziv dreptul de a se pronunţa în numele TUTUROR credincioşilor ortodocşi într-o chestiune legată de un litigiu juridic.

În comunicatul Patriarhiei BOR, referitor la cele 29 de decizii ale instanţelor în favoarea Bisericii Greco – Catolice se spune: „Intrucat intreaga populatie ortodoxa din Romania a perceput ca o mare nedreptate aceasta situatie (...)”

Patriarhia BOR este îndreptăţită să vorbească în numele credincioşilor ortodocşi în chestiuni care ţin de ritual şi de învăţătura ortodoxă. În nici un caz Patriarhia BOR nu poate vorbi în numele tuturor credincioşilor ortodocşi atunci când este vorba de teme care fac obiectul unor litigii în instanţă pentru că astfel de teme îi privesc pe români în calitatea lor de cetăţeni, nu în cea de credincioşi. De bună seamă că sunt nu puţine persoane care se declară ortodoxe şi care nu sunt de acord cu raptul comunist din 1948 prin care patrimoniul Bisericii Greco – Catolice a fost trecut abuziv în proprietatea BOR.

Patriarhia BOR nu poate utiliza în mod ilicit şi imoral o presupusă voinţă unanimă a credincioşilor ortodocşi în chestiuni care exced cadrul confesional decât dacă alege să se pună într-o postură contrară democraţiei.

Mai mult, spunând că „intreaga populatie ortodoxa din Romania Romania a perceput ca o mare nedreptate aceasta situatie” Patriarhia BOR sugerează astfel fie că judecătorii care au decis în respectivele cauze nu sunt ortodocşi, fie că ei ar fi simbolic excluşi din cadrul ortodoxiei deşi poate că ei se consideră şi se declară ortodocşi.

Din păcate, clasa politică actuală a sprijinit intens tendinţa Patriarhiei BOR de a acapara spaţiul public şi de controla zone ale societăţii româneşti în care nu are nici o legitimitate să intervină.

Tactica Patriarhiei BOR de a se ascunde, atunci când nu are argumente, în spatele unor presupuse mari mulţimi de oameni este binecunoscută. Dar acest mod de a trata lucrurile nu se poate dovedi decât pierzător pe termen mediu şi lung, pe măsură ce, sperăm, societatea românească va deveni mai apropiată de valorile civice, politice şi culturale ale Uniunii Europene.

Bucureşti, 16 februarie 2009
Remus Cernea
Preşedinte
Asociaţia Umanistă Română
www.secularhumanism.ro
0727.583.594
Mai multe detalii la adresa de net:http://www.secularhumanism.ro/index.php/lang-ro/component/content/article/61-comunicat-16-februarie-2009

Niciun comentariu: