marți, 3 martie 2009

Postul nu este atrăgător, dar aduce roade

Deşi ideea de a ne lipsi de hrană nu este atrăgătoare, postul aduce roade şi o convertire autentică, a declarat Jean Christophe Normand, care conduce zile de reculegere la mănăstirile benedictine din Franţa, el fiind laic şi tată de familie. El a spus pentru ZENIT că postul este un element cheie pentru a culege roade spirituale din zilele de reculegere. Mesajul pentru Postul Mare din acest an al Papei Benedict al XVI-lea se concentrează de asemenea asupra postului. Această practică aduce o convertire autentică la nivel spiritual, a spus Normand, recunoscând că 'roadele sunt diferite', în funcţie de fiecare individ, dar 'este clar că postul oferă răspunsuri'.
El a vorbit despre experienţa sa cu oamenii care participă la zile de reculegere, spunând că ei caută, dar nu îşi dau întotdeauna seama ce anume caută. 'În faţa nevoii de schimbare, postul oferă resurse pentru a face acest pas'. Postul ne ajută de asemenea la a depăşi 'teama de privaţiuni'. Normand a spus că participanţii la zilele de reculegere sunt încurajaţi când îşi dau seama că pot să se lipsească pe sine: 'În cele din urmă, aceasta dă o mare încredere personală: trupul meu are resurse pentru a trăi în perioadele de lipsuri!' Normand a recunoscut că postul nu este ceva natural, deoarece 'ideea lipsirii de hrană cauzează întotdeauna multă nelinişte'.
'Adoptând însă o poziţie de umilinţă, renunţăm la dorinţa noastră de putere. Înţelegem ce este cu adevărat necesar în vieţile noastre şi ce nu. În această strădanie de introspecţie şi distanţare, înţelegem ceea ce este excesiv în vieţile noastre'. De asemenea, postul îi deschide pe oameni către ceilalţi: 'Nu postim pentru noi înşine. Postul ne deschide către ceilalţi şi către viaţa de caritate. De aceea, noi propunem în mod sistematic ca la sfârşitul zilelor de reculegere, persoanele care au participat să ofere un dar, să susţină o acţiune de caritate. Astfel trăim pe deplin carismele asociate cu viaţa lui Cristos. Pe lângă bucuria bunăstării fizice, experimentăm bucuria de a fi în comuniune cu fraţii şi surorile noastre'.
Sursa: www.Catholica.ro

Niciun comentariu: