luni, 8 iunie 2009

Duminica Rusaliilor – ziua de naştere a Bisericii


Duminica Cincizecimii este sărbătoarea anuală a pogorârii Spiritului Sfânt peste Sfinţii Apostoli, aşa cum ni se istoriseşte în cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 zile de la Învierea Domnului, încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Cristos, şi se întemeiază Biserica.
Astăzi în toate bisericilegreco-catolice se sarbatoreste Cincizecimea sau Pogorârea Sfantului Spirit .Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paşti sarbatoarea de astăzi se mai numeşte şi Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare păgână „Rosalia”, o sărbătoare a florilor şi în special a trandafirilor.
Rusaliile, împreună cu Sfintele Paşti, reprezintă cele mai vechi sărbători creştine, fiind sarbatorite încă de pe vremea Sfinţilor Apostoli, aşa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârşitul secolului IV şi începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Spiritului Sfant.
Pr.Lucian Dudas

Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

sa fie pentru toti bine. ma bucur ca am descoperit acest blog. sanatate si sa speram ca oamenii vor fi in continuare cat mai apropiati de Dumnezeu!