luni, 10 mai 2010

Discursul Eminenței Sale Leonardo Cardinal Sandri – Catedrala Blajului, 9 mai 2010


Preafericirea Voastră, Excelențele Voastre, Preasfințiți membrii ai Sinodului Episcopilor Bisericii Române,Unite,

Dragi preoți, călugări și călugărițe, credincioși întru Hristos.

Cristos a înviat!

Iată vin ca un pelerin la ,,mica Romă” pentru a îmbrățișa cu afecțiune și simplitate credința pe care Biserica Blajului a oferit-o Bisericii universale prin viața fiilor săi.Salut respectuos pe Arhiepiscopul Major, Preafericirea Sa Lucian, și am bucuria de a aduce, pentru el, pentru ceilalți confrați episcopi și pentru întreaga Biserică Greco-Catolică Română, Binecuvântarea Apostolică a Papei Benedict al XVI-lea. Părinteasca sa solidaritate și rugăciunea fiecăruia dintre voi se adresează de asemenea și Bisericii de rit latin cu care formați comunitatea catolică din România.

Împreună cu voi mă rog pentru Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, pentru ca Domnul să-i binecuvânteze generoasa slujire pentru Biserica Romei și întreaga Biserică Catolică, să-l păzească îndelungat în zile, ca pe un părinte iubitor și grabnic ajutător. Împreună cu voi, reafirm legătura de ascultare și iubire față de Urmașul lui Petru, piatra cea vizibilă a unității, dorită de Cristos Domnul pentru trupul său, care este Biserica.

Este aceia și legătură pe care părinții voștri și martirii voștri, chiar și în istoria recentă, au cinstit-o până la mărturisirea supremă.Aici, în apropierea rămășițelor pământești ale episcopului fondator al Blajului, Inocențiu Micu-Klein, și ale Cardinalului mărturisitor Alexandru Todea, ne amintim dând mulțumire Domnului, pentru drumul lor cu Cristos și prețul sângelui jertfit pe altarul comuniunii cu Roma a Bisericii voastre Românești. Mulțumesc Domnului pentru acest loc de binecuvântată amintire, simbol al renașterii voastre creștine.

Priviți spre trecutul luminos al martirilor voștri, fără să vă temeți că Dumnezeu n-ar fi tot atât de puternic și astăzi. Isus Hristos ne dăruiește viața, și în coborârea Sa la iad a luat asupra sa căderile noastre. Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea spunea în predica de la liturghia inaugurării slujirii sale pe catedra lui Petru: ,,Dumnezeu, care a devenit miel, ne spune că lumea este mântuită de cel Răstignit și nu de cei ce răstignesc. Lumea este răscumpărată de răbdarea lui Dumnezeu și distrusă de nerăbdarea oamenilor” .

,,Credința noastră este viața noastră“, repeta în numele tuturor episcopul mărturisitor Iuliu Hossu. Fie ca și voi să păstrați această convingere, care este cea mai mare cinste a voastră, și să rămâneți întru bucuria Sa. Demnitatea voastră creștină în veșnicia Luminii Domnului.

Niciun comentariu: