marți, 3 mai 2011

Santo subito


Peste un milion de persoane au participat la beatificarea din ziua de Duminca, din Roma, înregistrându-se astfel un nou record. Când Papa Benedict al XVI-lea a citit formula beatificării o uriaşă serie de aplauze a început din Piaţa San Pietro, trecând prin Via della Conciliazione şi străzile lăturalnice până la Circus Maximus – unde mii de persoane au urmărit celebrarea prin transmisiune video.

“Stabilim ca venerabilul servitor al lui Dumnezeu Ioan Paul al II-lea, Papă, să fie numit de acum încolo Fericit iar sărbătoarea sa să fie celebrată în locurile şi după regulile stabilite de legea (bisericească), în fiecare an la 22 octombrie”, a citit el în latină. Un portret cu Karol Wojtyla zâmbind, după o fotografie din 1995, a fost descoperit în acel moment, atârnând din balconul central al Bazilicii San Pietro. Pelerinii, foarte mulţi din Polonia, nu şi-au putut reţine lacrimile. Călugăriţa Marie Simon-Pierre din Franţa, a cărei inexplicabilă vindecare de boala Parkinson a făcut posibilă încheierea procesului de beatificare, alături de sr. Tobiana, călugăriţa poloneză care l-a asistat pe medicul Papei Ioan Paul al II-lea, au purtat în procesiune o relicvă a lui Karol Wojtyla, cu sângele său. Forţele de securitate au deschis accesul în Piaţa San Pietro la 2AM, cu câteva ore înainte de ora anunţată iniţial, 5.30AM, dat fiind numărul mare de pelerini.

Şi puterea lumească a fost prezentă la eveniment: 62 de delegaţii conduse de şefi de state sau de guvern, precum şi familii regale, pe lângă alte oficialităţi ce au reprezentat diverse ţări. Din partea Italiei au fost preşedintele Giorgio Napolitano şi premierul Silvio Berlusconi; din partea Poloniei a fost preşedintele Bronislaw Komorowski; iar Jose Manuel Durao a reprezentat Comisia Europeană. Israelul a fost reprezentat de Yossi Peled, un membru al Knesset, salvat în timpul holocaustului de o familie catolică belgiană. Înainte de celebrare Peled remarca faptul că evenimentul este “în mod aparte semnificativ”. Papa Ioan Paul al II-lea, spunea el, “s-a născut într-o perioadă în care se respira într-o atmosferă de anti-semitism aprobat public”, dar el “s-a opus şi i-a provocat pe cei care doreau să robească rasa umană”. Din Mexic a venit preşedintele Felipe Calderon iar din Honduras a venit Porfirio Lobo. Cinci case regale au fost prezente: din Spania, Belgia, Luxembourg, Liechtenstein şi Marea Britanie. SUA a fost reprezentată de ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun; din Cuba a venit Caridad Diego Bello, şeful Biroului pentru Probleme Religioase din Comitetul Central al Partidului; iar din Franţa premierul Francois Fillon. Aproximativ 2.300 de jurnalişti au fost prezenţi şi 1.300 de canale de televiziune.


Niciun comentariu: