joi, 2 iunie 2011

Înălţarea Domnului


Astazi, la 40 de zile de la Invierea Mantuitorului Isus Cristos, crestinii Greco-catolici si ortodocsi sarbatoresc Inaltarea Domnului la ceruri. “Apoi i-a scos afara din cetate, pana la Betania, si ridicandu-si mainile i-a binecuvantat si cand ii binecuvanta a inceput a se indeparta de ei si a se inalta la cer. Iar ei, inchinandu-se Lui, s-au intors la Ierusalim cu bucurie mare”, scriu Evangheliile despre Inaltarea lui Cristos.

In aceste 40 de zile de la Inviere si pana la Inaltare, Isus s-a aratat in repetate randuri apostolilor, femeilor mironosite, cat si unor ucenici si tot acum a trecut apostolilor puterea de a invata cuvantul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preotiei, de a savarsi celelalte Sfinte Taine si de a conduce obstea credinciosilor. El a dorit ca ucenicii sa fie martori la Inaltarea Sa, petrecuta pe Muntele Maslinilor, pentru ca intreaga lume sa cunoasca prin ei, ca S-a inaltat la cer cu trupul Sau transfigurat prin Inviere.
In satele romanesti, Inaltarea Domnului se mai numeste si Ispasul, sarbatoare dedicata personajului mitic care poarta acest nume. Conform traditiei, Ispasul, acesta a asistat la Inaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor la cer.

Este ziua in care oamenii se saluta cu “Cristos S-a inaltat!” si “Adevarat S-a inaltat!”. Sarbatoarea populara este dedicata obiceiurilor legate de cultul mortilor.

Sarbatoarea Inaltarii Domnului este si ziua de pomenire a eroilor neamului. In toate bisericile si manastirile de pe cuprinsul Bisericii Romane Unite cu Roma Greco-Catolice unde sunt oficiate slujbe de pomenire iar dupa Sfanta Liturghie sunt organizate procesiuni la cimitire, monumentele si troitele inchinate cinstirii eroilor.In anul acesta la Ungheni sa intamplat marea " minune",la slujba Sfantului Parastas pus in memoria eroilor si a martirilor natiunii romane, a fost invitat si Parintele Paroh al comunitatii Greco-catolice ,care a celebral impreuna cu "fratii" ortodocsi.

Laudat sa fie Domnul nostru Isus Cristos.Mare este Doamne puterea Ta.

Cristos s-a Inaltat !

pr.Lucian Dudas

Niciun comentariu: