joi, 10 mai 2012

10 Mai - o zi frumoasă cu soare, dar şi ziua Monarhiei


Pentru mulţi români ziua de 10 Mai nu mai înseamnă nimic, dar mai sunt unii oameni care îşi aduc aminte cu bucurie de această zi pentru că astăzi se sărbătoreşte Ziua Monarhiei.
"10 mai este fosta zi naţională a României, ziua dinastiei în care a avut loc intrarea în Bucureşti a principelui Carol I. Este ca o amintire istorică, cu o semnificaţie istorică în această perioadă a modernizării", spune istoricul Sorin Rădulescu.Pentru el, 10 mai este o zi importantă, o zi în care au avut loc evenimente deosebite pentru istoria României, " Ca şi pentru ceilalţi români, pentru mine 10 mai este o zi cu semnificaţie istorică", susţine Rădulescu.
"Pentru România, 10 mai înseamnă o zi frumoasă cu soare în care poţi să mergi la iarbă verde, dar pentru un istoric este ziua Regelui prin excelenţă", spune istoricul Ion Bulei, profesor la Facultatea de Istorie din Bucureşti.
El crede că pentru cei care au "un suflet naţional", o astfel de zi face ca patriotismul să fie mult mai treaz. "Eu sunt profesor şi lucrez cu tinerii şi ştiu că acest sentiment se manifestă, eu am senzaţia că există un moment de bucurie astăzi", crede Bulei.
Ce s-a întâmplat pe 10 mai?
10 mai este o zi importantă în care se sărbătoreşte Ziua Monarhiei pentru că la această dată au avut loc trei evenimente importante din istoria ţării noastre.În primul rând, pe 10 Mai 1866, Carol I a venit  în Bucureşti, capitala României, unde a depus  jurământul  în faţa Parlamentului.  Tot în această dată, dar în anul 1877,  Carol I proclamă independenţa României. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca Rege al României.
"Alături de 9 mai, 10 mai a devenit Ziua Independenţei României. Pe parcursul timpului semnificaţia zilei de 10 mai se estompase, dar şi-a revenit după revoluţia din 1989 şi va rămâne în istorie ca ziua Monarhiei", explică Ion Bulei.Din 1866 şi până în 1948, 10 mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast. Dar după 1947, regimul comunist a încercat să înlăture urmele monarhiei din ţară şi au mutat Ziua Independenţei României pe 9 mai.

Trăiască România Monarhistă

Niciun comentariu: