luni, 14 mai 2012

Pelerinaj național la mormintele martirilor din Cimitirul Saracilor din Sighetu-Marmatiei


Peste 4000 de credincioși greco-catolici  veniţi din toată ţara, au participat sâmbătă 12 mai a.c., la tradiţionalul Pelerinaj naționalla mormintele Episcopilor martiri aflate în incinta Cimitirului Săracilordin Sighetu-Marmației.La acest frumos eveniment a participat si o delegație formata din 5 persoane din Parohia noastra în frunte cu părintele Lucian Dudaș.Din partea Protopopiatului Târgu-Mureș a participat 3 preoți si 97 de persoane.
Ajuns la cea de-a IX-a ediție, Pelerinajul a început vineri 11 mai, la orele 18.00, cu o veghe de rugăciune desfășurată în holul Muzeului Memorial(fosta închisoare) din Sighetu-Marmației la care au participat sute de tineri.
Pelerinii în frunte cu episcopii, preoții și persoanele consacrate s-au îndreptat în procesiune în dimineața zilei de sâmbătă, 12 mai a.c, spre Cimitirul Săracilor, loc aflat la marginea localității Sighetu-Marmației unde își găsesc odihna în gropi anonime cei morți în temuta închisoare.
Pe altarul special amenajat cu această ocazie, a fost celebrată Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de cătrePreafericirea Sa Cardinal Lucian alături de întreg episcopatul greco-catolic. În predica rostită cu această ocazie, Întâistătătorul Biserii Române-Unite cu Roma, Greco-Catolică, i-a îndemnat pe cei prezenți la urmarea lui Cristos cel care este Calea, Adevărul și Viața după cum au făcut-o și înaintașii lor în credință a căror jertfă se înalță zi de zi spre cer, întru miros de bună mireasmă spirituală.
La sfârșitul celebrării liturgice, Preasfințitul Părinte Vasile - Eparhul locului -, a adus mulțumiri confraților episcopi, onoraților preoți, persoanelor consacrate, autorităților locale și centrale și pelerinilor veniți la mormintele Episcopilor martiri. Un cuvânt special de mulțumire l-a adresat tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului.

Mai multe poze: http://www.bru.ro/stiri/maramures/



pr.Lucian Dudas

Niciun comentariu: