joi, 30 iunie 2016

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfinții Petru și Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor.

Sfântul Apostol Petru fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Cristos, dar se si leapada de Cristos cand El este prins spre a fi rastignit.El a fost acela care în localitatea Cezareea lui Filip la întrebarea Mântuitorului”Voi cine ziceți că sunt Eu?” a mărturisit,în numele tuturor Apostolilor ,dumnezeirea lui Isus prin cuvintele ”Tu ești Cristos,Fiul lui Dumnezeu celui viu”(Mt 16.15-16).La aceste cuvinte cunoaștem fiecare dintre noi ca Mântuitorul l-a ales ca și succesor al Său la conducerea Bisericii adevărate prin cuvintele ” Tu ești Petru (Cefa) și pe această piatră voi zidi biserica Mea iar porțile iadului nu o vor birui”(Mt 16-18:20). Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.
Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Cristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: "Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.Din cauza faptului ca Sfinții Ap.Petru și Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Cristos ca Fiu al lui Dumnezeu. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de C
ristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Niciun comentariu: